
Wirus Zika powoduje kolejne choroby mózgu?
13 kwietnia 2016, 10:16Wirus Zika może być związany z zaburzeniem autoimmunologicznym podobnym do stwardnienia rozsianego. Mimo, że prowadziliśmy badania na małej grupie pacjentów, sugerują one, że wirus ten wpływa na mózg w jeszcze inny sposób, niż dotychczas stwierdzono. Potrzeba jednak kolejnych badań, by stwierdzić, czy istnieje związek przyczynowo-skutkowy pomiędzy wirusem Zika a badanymi przez nas problemami - powiedziała doktor Maria Lucia Brito Ferreira ze szpitala w Recife

Czemu pacjenci z bezdechem mają skłonność do jaskry
25 lipca 2016, 12:02Naukowcy z Uniwersytetu Hokkaido jako pierwsi zmierzyli ciśnienie w gałce ocznej śpiących chorych z zespołem obturacyjnego bezdechu sennego (ZOBS).

Rusztowanie wspomogło dojrzewanie minipłuc
9 listopada 2016, 11:57Naukowcy z Uniwersytetu Michigan przeszczepili poddanym immunosupresji myszom wyhodowane w laboratorium minipłuca. Oragnoidy nie tylko przeżyły w ich organizmach. Były też w stanie rosnąć i dojrzewać.

Opóźniacze spalania we krwi kotów pochodzą z domowego kurzu
27 lutego 2017, 11:59Badacze z Uniwersytetu w Sztokholmie potwierdzili coś, co już wcześniej podejrzewano: że wysokie stężenia bromowanych opóźniaczy spalania (ang. brominated flame retardants, BFR) u kotów pochodzą z domowego kurzu.

Jedzenie o wcześniejszych porach sprzyja zdrowszemu profilowi metabolicznemu i niższej wadze
6 czerwca 2017, 11:48Jedzenie późno przez dłuższy czas zwiększa wagę, poziomy insuliny i cholesterolu, a także negatywnie wpływa na metabolizm tłuszczów oraz markery hormonalne związane z chorobami serca, cukrzycą itp.

Ewoluujemy, ale bardzo powoli
6 września 2017, 10:34Średnia wieku ludzi w krajach rozwiniętych znacznie przekracza wiek reprodukcyjny, co skłoniło niektórych do wysunięcia hipotezy, że przestaliśmy ewoluować, gdyż osłabieniu uległy mechanizmy naturalnej selekcji. Jednak badania przeprowadzone na genomach 200 000 osób w Wielkiej Brytanii dowodzą, że nadal ewoluujemy, ale bardzo powoli.

Duże ilości cukrów nawet u zdrowych podwyższają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
6 października 2017, 12:31Zdrowi ludzie, którzy spożywają dużo cukru, znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka choroby sercowo-naczyniowej.

Witamina C skraca leczenie gruźlicy
5 stycznia 2018, 12:54Badania na myszach i hodowlach tkankowych pokazują, że podawanie z lekami na gruźlicę witaminy C skraca czas potrzebny na wyeliminowanie prątków Mycobacterium tuberculosis.

Krokomierz wpływa na aktywność fizyczną nawet 4 lata po zakończeniu udziału w pierwotnych testach
15 marca 2018, 08:06Korzystanie z krokomierza korzystnie wpływa na aktywność fizyczną 3-4 lata po zakończeniu udziału w testach.

Doskonale zachowana mumia z Pachacámac
25 maja 2018, 11:36Zespół z Centrum Badań Archeologicznych Wolnego Uniwersytetu Brukselskiego odkrył na stanowisku Pachacámac w Peru doskonale zachowaną mumię.